"...e lo dia que no s'i junyia, Curial tot lo jorn jugava pilota davant lo palau e era per ella contínuament mirat e vist."
Curial e Güelfa, anònim, segle XV
dilluns, 3 d’agost del 2009
Tres, tres, tres, tres
Es veu que el 3 és el número que m’ha d’acompanyar aquest estiu. He quedat el 3r en 4 campionats. A Villalonga, amb Voro; a Bellreguard, amb Sanfélix; i a Oliva i a Benirredrà, amb el meu cunyat Jorge. Sens dubte, el campionat més emocionant ha estat el 16 hores de Benirredrà. I ho ha estat per moltes raons. Ja em va passar l’any passat. M’hi havia apuntat amb David Navas, de Palmera. Vam guanyar la primera partida; a la segona, però, es va lesionar: un esquinç. I el va substituir Raül, un xic ben peculiar de Gandia. Vam donar la sorpresa. Jo vaig jugar de punter. A mitjan campionat em vaig lesionar de la monyica esquerra: no podia ni agafar la raqueta. Així que vaig jugar un parell de patides amb l’esquerra, que faig servir sovint, perquè sóc mig esquerrà. Les dues darreres partides, la semifinal i la final, em vaig recuperar (no sé com) i quasi quasi guanyem!!! Contra Milka i Sergio, que juguen a divisió d’honor. Vam perdre per dos punts, després d’anar tota la partida guanyant...
Enguany ha estat també èpic, tot i que no hem arribat a la final. Per un punt! Una partida extraordinària contra Enrique i Luis, de Palmera, dos xicons batalladors. Enrique enguany ha quedat el número 1 en el rànquing. Són molt bons. Una partida increïble de semifinal contra ells. De poder a poder. Guanyàvem 18 -10. Però ens van fer un parcial de 8 a 0 i ens van empatar. En eixos moments jugava Jorge darrere. Li he demanat de canviar. Vam poder aguantar una miqueta, però al final ens guanyaven 26 – 29. En un rampell d’orgull irracional vam mantindre l’alè, fins al final. Jo ja no sentia res. Jo ja no pensava en res. El món es reduïa a tres parets i una pilota que anava i tornava cap a nosaltres sota un sol de justícia. Un dels punts va durar 10 minuts. Ningú no fallava. Vam empatar a 29!! I al darrer moment, quan pareixia que la balança es bescantaria en favor nostre, Jorge, en un punt d’inspiració i de genialitat (com tants que n’ha tingut en aquest campionat), va tirar la pilota al límit de la llanda, però amb la mala sort que va sonar lleument, de manera imperceptible, fins al punt que quasi ningú va sentir el so de la ratlla. La jugada, però, estava molt ben feta. De vegades, te l’has de jugar, i en pau. Passar o no passar a la final era ja una qüestió de sort. Ha estat com una altra final, al remat. Fins al punt que tots quatre ens vam abraçar com a bons companyons, amb els aplaudiments agraïts del públic, reconeixent-nos vencedors, feliços per haver disputat una partidassa. Una parida que recordarem a l’hivern, i encara més enllà. Absolutament inoblidable. El de Benirredrà és un 16 hores intenssísim. Si vas passant eliminatòries, puja l’emoció. El cansament se t’apodera i les darreres partides les jugues diumenge de matí, quan sents que el sol et mossega els budells i la suor et regalla per tot arreu. I sense dormir ni una hora ni mitja ni cap. Èpica pura. Enguany Milka i Sergio han estat, una altra vegada, els guanyadors, ben merescudament.
3 comentaris:
Anònim
ha dit...
Digues que sí, un campionat de categoria! I la vostra partida va ser de les millors que he vist en molt de temps! Enhorabona. Morales
Gràcies, Morales: la veritat és que vosaltres també vau fer un campionat extraordinari. Enhorabona a tu també, que vas resistir contra Milka tant com vas poder. Salut!
Pulcrament editat, La revolució va de bo!, de dos joves periodistes valencians, Paco Cerdà i Purificació Mascarell, i publicat per PUV, és un llibre imprescindible per conèixer el present i el futur de la pilota valenciana. Heus ací alguns dels temes tractats al llibre: La pilota valenciana s’ha llançat a un procés modernitzador iniciat a la transició democràtica i accelerat profundament al segle XXI. L’objectiu és superar el caràcter minoritari d’aquest joc tradicional per tal d’ampliar els seus horitzons i adaptar-lo a la modernitat. En l’àmbit professional, l’aparició de l’empresa Valnet ha convertit als jugadors en treballadors de la pilota amb nòmina fixa i ha consolidat un calendari competitiu que arracona les partides amistoses dominades pel vell sistema de la travessa i la propina. La televisió autonòmica, d’altra banda, ha revolucionat les retransmissions audiovisuals amb la creació d’un trinquet blau amb parets de vidre i pilota blanca que permet somiar amb la conquesta de les masses. Quasi en paral·lel, la pilota valenciana s’ha incorporat com a matèria obligatòria a tots els col·legis i instituts valencians i ha aconseguit teixir una potent xarxa d’escoles i centres de tecnificació que preparen als jugadors del futur. De la Plana Alta al Baix Segura i dels Serrans a la Marina Alta, les lligues amateurs que organitza la Federació de Pilota Valenciana ja fan rodar la vaqueta per un de cada quatre pobles del País Valencià. Es tracta d’un procés recuperador sense precedents que, al seu temps, ha estat acompanyat per la integració de l’esport autòcton en un moviment internacional de pilota a mà que organitza campionats mundials i europeus. Des de l’adveniment de l’autonomia política, a més, la pilota valenciana s’ha anat cobrint d’una aura cultural que trenca amb la pèssima consideració social que l’havia perseguit durant dècades. De niu de vici, el trinquet ha passat a ser considerat com un bé cultural admirat pels valors de noblesa, cavallerositat i respecte per la llengua que encara preserva el joc. Aquesta venerada tradició està sent escrupolosament respectada en un procés evolutiu ambiciós que té en la pilota basca el seu referent indefugible.
3 comentaris:
Digues que sí, un campionat de categoria! I la vostra partida va ser de les millors que he vist en molt de temps! Enhorabona. Morales
Gràcies, Morales: la veritat és que vosaltres també vau fer un campionat extraordinari. Enhorabona a tu també, que vas resistir contra Milka tant com vas poder. Salut!
Si és que l'edat no perdona... compte amb les lesions! :-)
Publica un comentari a l'entrada